Završio Split Talks 2010.

20.06.Povratak na vijesti

Jučer je u Splitu održan treći i posljednji dan konferencije Split Talks. U jutarnjim satima u Sjeverozapadnoj kuli Dioklecijanove palače  održana je izložba radova studenata arhitekture sa splitskog GAF-a. Nakon izložbe na programu su slijedili iznimno posjećeni okrugli stolovi koje je moderirao Saša Randić. Na okruglom stolu pod nazivo „Urbanističke politike“ razgovaralo se o aktualnoj urbanističkoj politici i praksi izgradnje obale, a sudinici su bili Stjepo Butijer (predsjednik Savjeta za prostorno uređenje države), Saša Poljanec Borić (Institut Ivo Pilar), Ivana Šoljan (Jupiter Adria), Vedran Mimica (BiA) i Ivana Šverko (GAF). U raspravi su se svi sudionici složili sa potrebom drugačijeg planiranja turističkih područja, a zaključak rasprave formulirao je Stjepo Butijer, utvrdivši da turizam ne treba planirati odvojeno od ostalih gradskih područja. Ovaj stav bi trebao značiti promjenu sadašnjeg određenja T1 i T2 turističkih zona koje su sada namijenjene isključivo turističkoj izgradnji, što je bitna promjena odnosa prema izgradnji obalnog prostora. Zanimljivo je spomenuti da je u publici bio i Vicenco Blagajić, ali nije sudjelovao u raspravi.

Okrugli stol „Nove tendencije“ bavio se konkretnim projektima turističkih naselja, a kao uvod u raspravu prezentiran je projekt Bale ureda 3LHD. U razgovoru su sudjelovali Saša Begović, Silvije Novak te Marko Dabrović iz 3LHD-a, zatim Vedran Mimica, te Ricardo Camacho.

* nema više T1 i T2 zona?

U popodnevnim satima Split Talks se vratio u podrume Dioklecijanove palače, gdje su se posljednjeg dana stručnog skupa predavanjima predstavili Vedran  Mimica i Nikola Bašić te kao posljednji Nane de Ru iz nizozemsko-danske arhitektonske agencije Powerhouse company.  Po završetku predavanja nazočne je u ime organizatora pogledaj.to pozdravio predsjednik organizacijskog odbora Split Talks-a Saša Randić te naposljetku dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu Bernardin Peroš  najavljujući druge jubilarne Split Talks 2011.

*Vedran Mimica

*Nikola Bašić

*Nane de Ru – Powerhouse company

*Bernardin Peroš, GAF

Fotografije: Ivan Dorotić

TAGOVI