Predstavljanje: Silvije Novak 3LHD

14.06.Povratak na vijesti

Kako bi se u Splitu razgovaralo o ambivalentnom hrvatskom braku turizma i urbanizma, bez konkretnih lokalnih tema? Ako o svom uređenju zadarske rive na Splitalks-u govori Nikola Bašić, onda je posve logično da naš gost bude i predstavnik kreatora splitske rive! Ovoga puta, 3LHD studio i njihove (pri)morske projekte predstavit će SILVIJE NOVAK. S obzirom na zavidan popis radova koje je ne samo projektirao nego i realizirao taj naš uspješni i produktivni arhitektonski ured, vjerujemo da mu nije lako odabrati što će prezentirati.

Premda se popularnost tima 3LHD-a do nedavno u široj javnosti vezivala ponajprije uz sjajno rješenje Mosta hrvatskih branitelja u Rijeci, i uz izgradnju prekrasnih privatnih kuća odjevenih u tople materijale, u posljednjih nekoliko godina njihov je prepoznatljiv i originalan pristup „odjeknuo“ na nekolicini važnijih javnih projekata poput spomenute rive i Spaladium centra, zatim Centra Zamet, ili pak pobjedničkoj prvoj nagradi na međunarodnom natječaju za Kulturni centar Istočne Europe u kineskom Xi’anu. Ne treba posebno ni spominjati kako su svi ti projekti okupirali stranice prestižnih međunarodnih publikacija i stručnih portala, a 3LHD  je nastavio nizati mnoštvo „best-arhitektonskih-sellera“. Za temu Splitalks-a, nezaobilazan je glamurozni dizajnerski hotel Lone u Rovinju, kao ni projekti većih opsega, poput urbanističkih rješenja cijelih gradskih područja: identifikacijske rekonstrukcije Drage u Šibeniku ili Duilova gdje su namjeravali oplemeniti južno pročelje Splita i uvesti suvremeni funkcionalni odnos između grada i mora.

No najvažniji projekt 3LHD-a kojim se sigurno otvara novo poglavlje razmatranja turističko-urbanističkih tema u Hrvata, jest njihova studija održivog razvoja Baljanskog priobalja koja se temelji na konceptu aktivnog i ekološki prihvatljivog turizma. Područje je namijenjeno i prolaznim, dnevnim, kao i stalnim gostima, s naglaskom na turizam niske gustoće te luksuzno odredište s četiri do pet zvjezdica. Smještajni kapaciteti planirani su na 700 m od obale u tri hotela, a postojeće stare fortifikacijske građevine iskoristit će se za golf igralište, multimedijalni kulturni centar i hotel. Cijelo će područje biti aranžirano botaničkim vrtom, maslinikom, rekreacijsko-zabavnim, ali i edukativno-znanstvenim centrom. Prijevozna sredstva su dakako ekološka, osim tradicionalnih dvo-kotača u upotrebi će biti električni vlak i automobili.

Je li takav raj doista moguć realizirati u baljanskom priobalju, i treba li ga proširiti na ostatak naše obale, pitanja su koja možete postaviti ne samo Silviju Novaku, nego i ostalim sudionicima prvog izdanja Splitalks-a za samo nekoliko dana!

TAGOVI