Predstavljanje: Nanne de Ru – Powerhouse company

07.06.Povratak na vijesti

Niti jedan međunarodni skup arhitektonskog predznaka s hrvatskom adresom u posljednjem desetljeću „koji drži do sebe“, ne može proći bez zanimljivih, kreativnih i nadasve uspješnih diplomanata originalnog laboratorija i međunarodnog rasadišta ideja Berlage Instituta. Tako ni na Split Talks-u, osim sudjelovanja njegova prodekana za obrazovni i istraživački program Vedrana Mimice, za dva tjedna ne biste trebali propustiti ni predavanje jednog od najzanimljivijih nizozemskih arhitekata  Nanne de Rua iz ureda moćnog imena: Powerhouse company.

Osim „berlageovskog podrijetla“ u njegovom CV-u, posebno blista dvogodišnja suradnja s Remom Koolhaasom (u AMO/OMA Rotterdam) na nekoliko urbanističkih zadataka golemih opsega, poput pronalaženja novog identiteta njemačke regije Ruhr, ili Eurocore  – studije novih oblika urbanosti u Europi. No međunarodnu prepoznatljivost i slavu stječe tek nakon što je 2005. godine sa svojim partnerom, francuzom Charlesom Bessardom osnovao Powerhouse company. Bessard je pak svoja prva projektantska iskustva stjecao u pariškim i londonskim biroima, a može se pohvaliti i suradnjom s drugom velikom „facom“ svjetske arhitektonske elite, Jeanom Nouvelom (projekt Danskog radija i koncertne dvorane). Uskoro su svoj ured razdijelili na dvije strateški iznimno važne europske adrese: Kopenhagen i Rotterdam! Zajednički su im sjajni međunarodni istraživački programi (EU.city.net koje ostvaruju uglavnom sa stalnim partnerima na Tehničkom sveučilištu u Delftu), savjetnici su zatim za razvoj infrastrukture nizozemske regije Delta Metropolis, a pored toga djeluju i kao predavači na mnogim europskim fakultetima.

Projekti, interes vodećih svjetskih stručnih časopisa, publikacije, izložbe, nagrade, predavanja, istraživanja, dugački popisi njihovih radova u samo pet godina, temelje se na njihovoj precizno postavljenoj viziji kako se kroz detaljnu analizu i dobre ideje može poboljšati projektiranje. Ne preći zadani budžet, a da kuće ipak ne izgledaju jeftino njihov je moto, a stvoriti lijepe i tehnički savršene zgrade, njihov je glavni cilj. To je dakako očito na svim njihovim radovima od staklene kutije holandske „Vile 1“ i razduženog danskog „XXLong ljetnikovca“ do francuske „Spiralne kuće“, od nekolicine, uglavnom nerealiziranih projekata kolektivnog stanovanja do ludih ideja Zlatnog, Vodenog ili Porculanskog paviljona. Premda bi nas sigurno najviše zanimao koncept njihove izložbe i rasprava koje su potaknuti svjetskom krizom i njezinim utjecajem na arhitekturu, zajedno s Ibelingsovim časopisom A10 i Berlage institutom organizirali prošle godine, Nanne de Ru će nam uglavnom predstaviti njihove urbanističke projekte manjih i većih omjera od restrukturiranja ograda danskih ljetnikovaca („Danmark 4 all“ ili „My own private Denmark“) do natječajnog rada revitalizacije Hyggelige Haugerud (prigradskog naselja Osla). Osim toga za temu Split talks-a bit će zanimljivi i par projekata hotela i restorana, pogotovo održivog „H2otela“ u četvrti Amstel, tornja drvene fasade uz željezničku prugu.

*XXLong ljetnikovac

*Porcelain pavilion

*Water pavilion

TAGOVI