Predstavljanje: Kees Kaan

08.06.Povratak na vijesti

Slijedeći tjedan, u Split nam dolazi i predsjednik izvršnog odbora Tehničkog Sveučilišta u Delftu, Kees Kaan, poznatiji kao jedan od partnera glasovitog nizozemskog ureda Claus en Kaan arhitekti, utemeljenog 1988. godine. Na dvije adrese u Rotterdamu i Amsterdamu, taj ured danas okuplja šezdesetak arhitekata, a u protekla dva desetljeća osim oblikovanja nizozemskog okoliša, zaslužni su za mnoštvo prepoznatljivih internacionalnih projekata.

Kvaliteta je glavni cilj njihovog kontinuiranog projektantskog procesa, a od razvoja posebnog arhitektonskog stila, važnija im je izgradnja vlastitog identiteta Claus en Kaan arhitekata. Popis njihovih realizacija u posljednjih dvadesetak godina, bio bi predug i za nekoliko naših vijesti, pa zato ovom prilikom spominjemo samo recentnije radove koji su sadržajem vezani uz temu Split talks-a.

* El Prat de LLobregat, Barcelona (Spain)

Za našu turističku problematiku, zanimljiviji će nam tako biti njihovi urbanistički projekti kakve izrađuju za područje Central El Prat uz rijeku Llorbegat u Barceloni. Za „našu perspektivu“ bit će zanimljivi i njihove stambene realizacije, pogotovo kad se zna kako su najviše narudžbi i natječajnih nagrada zaslužili na području stanovanja, ogranka s kojim su zajedno sa svojom generacijom najviše pridonijeli specifičnoj nizozemskoj karakteristici stambene arhitekture, odnosno kreirali posebnu filozofiju i izgled suvremene nizozemske kuće. Čiste, hladne linije, bez ikakvih suvišnih detalja i originalnim ritmom što je moguće više otvora, najkraće su crte njihova pristupa od najmanjih projekata vila (primjerice limena kuća u Tokyu) ili poznatih stambenih tornjeva (sigurno se sjećate onog u Almeru) do golemih stambenih blokova (Joure u Ter Huivri bila je specifična reminiscencija na pionire nizozemske moderne) i cijelih naselja (među kojima su najvažniji Nesselande u Rotterdamu i Riethof u Haagu).

*Kuća Jingu Mae, Tokio; Japan

*Toranj Almere

Od Dječjeg centra i Policijske postaje sa socijalnom službom koje su gradili ranih 90tih u Amsterdamu do Nizozemskog veleposlanstva u Mozambiku, zgrade koja je obišla sve svjetske stručne časopise početkom ovog stoljeća, zatim Hotela uz željezničku stanicu u Amsterdamu ili Kulturnog doma u Nijverdalu, te Gradske vijećnice u Vriesu i Nacionalnog spomenika na mjestu koncentracionog logora Kamp Vught, do posljednjeg zadatke proširenja Muzeja Mauritshuisa u Hagu, svi su njihovi projekti primjeri prepoznatljivih nizozemskih karakteristika s biljegom Klaus en Caan identiteta, bez obzira na kojoj se geografskoj točki nalazili. Zato ne propustite predavanje Kees Kaana na Split talks-u, sjajnog predavača s uglednih europskih sveučilišta, jer ćete iz prve ruke saznati kako arhitekturu rade uspješni nizozemci.

* Schema za naselje Nesselande, Rotterdam, Nizozemska

*Nizozemska ambasada,  Maputo (Mozambique)

Više o arhitektima pogledaj ovdje

TAGOVI