Predstavljanje: David Zahle

07.06.Povratak na vijesti

Pomorski muzej kakav bi bio zanimljiv i Vikinzima !

Psihijatrijska bolnica kakvu bi poželio sam Hamlet !

Nacionalni Pomorski muzej i Psihijatrijska bolnica u Helsingøru, te Wings stambeni kompleks u Kopenhagenu, tri su aktualna projekta koja u BIG-u, tj. Bjarke Ingels Grupi predvodi David Zahle, partner i odgovorni projektant mnogih nagrađenih radova tog svjetski poznatog studija. Premda je za međunarodni ugled i atraktivnost tog studija koji danas okuplja osamdesetak arhitekata, zaslužan ponajprije sam Bjarke Ingels (svojim je spektakularnim predavanjem osvojio i našu stručnu publiku na posljednjem Kongresu hrvatskih arhitekata u Opatiji), David Zahle ne zaostaje za svojim poznatijim partnerom. Na Split talks dolazi s golemim iskustvom predavača po cijeloj Skandinaviji i Europi, a najzanimljiviji je upravo zbog navedenih projekata lokalnih opsega i identifikacijskih omjera.

David Zahle surađuje s Bjarke Ingelsom od 2002. godine, od poznatog cik-cak projekta VM-a sa šiljastim balkonima, u kojemu i danas živi sa svojom obitelji. Osim što je diplomirao arhitekturu, David je studirao filozofiju i računalne znanosti, što svakako daje osobitu boju njegovoj metodi projektiranja.

Utjecao je tako i na koncepciju nevidljivosti Danskog Pomorskog muzeja u Helsingøru čiji su izložbeni prostori organizirani oko rubnih zidova ispražnjenog doka, unutar kojeg su konstruirali samo lebdeće, povezne mostiće. Objašnjavajući složenost zadatka, David Zahle je sažeo dva važna uvjeta između kojih su pri projektiranju bili „razapeti“. Neposredna blizina glasovitog Hamletovog dvorca Kronborg, jedne od najvažnijih danskih arhitektonskih ikona (građevina prema propozicijama doslovno nije smjela biti viša od jednog metra) uvjetovala je posebnu dozu uvažavanja baštine i projektantske senzibilnosti, a s druge strane izazov je bila i želja investitora za kreiranjem prepoznatljive suvremene ikone.

U psihijatrijskoj bolnici istog grada izbjegli su sve tradicionalne bolničke elemente od uskih hodnika sa sobama u nizu s obje strane, do materijala koji su najjednostavniji za održavanje poput linoleuma. Nadahnuće strukture bila je snježna pahuljica, a svaku sobu pacijenata orijentirati prema vlastitom djeliću okoliša bio je glavni zadatak.

Uz bogato iskustvo sa stambenim projektima, David Zahle će nam zato u Splitu prenijeti zanimljive ideje i danska rješenja koja nam možda mogu pomoći. Premda je davno, davno misleći na svoju vlastitu britansku zemlju Shakespeare napisao kako nešto smrdi u državi Danskoj, očekujemo naime, da nas David uvjeri u suprotno. Jer prema projektima BIG-a, trava tamo ipak izgleda „zelenija“!

!

Više o Nacionalnom pomorskom muzeju BIG-a pogledaj ovdje, a  o psihijatrijskoj bolnici ovdje

TAGOVI