Predstavljanje: Nikola Bašić

07.06.Povratak na vijesti

Razgovarati o strategijama razvoja hrvatske obale bez našeg uglednog arhitektonskog barda, Nikole Bašića bio bi neoprostivi grijeh! Premda su njegovi, već glasoviti projekti poput „Morskih orgulja“ i „Pozdrava suncu“, osvojili svjetski ugled (Europska nagrada za javni prostor),  uvažavanje struke i golemi interes javnosti (kako turista tako i lokalnog stanovništva), to nisu jedini radovi s kojima vam Bašić na Split-talksu može prenijeti svoju arhitektonsku filozofiju i bogato projektantsko iskustvo.

*Morske orgulje – Zadar

Zaboravlja se naime koliko je pridonio izgledu naše obale, pogotovo u vedutama novih nautičkih gradova, od onog najvećeg Zlatne luke Bibinje – Sukošan do marina u Betini i na Murteru. Nakon uspješnog uređenja zadarske rive, manje je važno pitanje zove li se njegov ured Marinaprojekt upravo zbog načelne specijalizacije za nautičku arhitekturu, jer Bašić sa svojim timom svaki zahvat pretvara u novu urbanu vrijednost s originalnom senzibilitetom uvažavanja mediteranskog konteksta. „Ostavljamo bezlična naselja, divlju gradnju, potrošena mjesta, prirodne vrijednosti koje smo upropastili. Jesmo li uopće u stanju oblikovati nova mjesta naše urbanosti, pogotovo takva koja bi nas mogla emocionalno uzbuditi i s kojima bismo se mogli intimno poistovjetiti? Kako stvarati nova mjesta snažne karakterizacije kojima ćemo se rado vraćati? Živimo u doba posvemašnjih komunikacija, ali smo zaboravili komunikaciju s nečim što nas sudbinski određuje, a to je priroda.“ Tako je svojedobno u jednom intervjuu Nikola Bašić sažeo svoj osebujni pristup, koji se očituje i na Papinoj pozornici na zadarskom Forumu, kao i na stambeno-poslovnom kompleksu TIZ-a ili kompleksu zatvorenog plivališta.

*Pozdrav suncu – Zadar

Realizacije za mnoge svoje projekte Nikola Bašić zaslužio je osvojivši prve nagrade na natječajima, a među recentnima svakako treba spomenuti Spomenik poginulim vatrogascima na Kornatima koji je poput projekata na zadarskoj rivi ponovno osmislio kao „nenametljivu“ intervenciju u prostoru. Riječ je naime o suhozidnim križevima koji osim drevne graditeljske tehnike našeg podneblja, evociraju još jednu komponentnu tradicije: kompoziciju križnoga puta i memorijalni prostor svojevrsne mediteranske nekropole.

*Spomen obilježje poginulim vatrogascima – Veliki Kornat

Bašićev ured trenutno u suradnji s IGH-om i Rijekaprojektom radi i na novoj zadarskoj trajektnoj luci Gaženica, a od mnoštva pobjedničkih projekata ne smije se zaboraviti ni osvojena prva nagrada za golemi pothvat, arhitektonsko-urbanističko uređenje jedne od najatraktivnijih zadarskih lokacija. Riječ je naime o Ravnicama, prostoru koji od Jazina do Kolovara povezuje staru gradsku jezgru s ostatkom grada, a Bašić je planirao rekonstruirati povijesne kanale, s golemom garažom u podzemlju, te kazalištem, kongresnim centrom, hotelom, centrom za kazališnu i glazbenu umjetnost te glavnim turističkim središtem. Split talks je zato pravo mjesto da se ponovno podsjetimo i tog njegovog projekta, koji za razliku od ostalih planerskih strategija na našoj obali ne isključuje, već povezuje raznovrsne kulturne, turističke i poslovne sadržaje.

TAGOVI