Farshid Moussavi

Farshid Moussavi je arhitektica i profesorica te suosnivačica londonskog biroa FOA (Foreign Office Architects), londonske tvrtke koja je u svijetu prepoznata kao jedna od najkreativnijih tvrtki za dizajn, a povezuje arhitekturu, urbani dizajn i pejzažnu arhitekturu u velikome nizu međunarodnih projekata. Nagrađivani projekti FOA-e u Japanu uključuju Terminal za međunarodne krstarice u Yokohami te španjolski paviljon na Međunarodnoj izložbi u Aichiju. U Španjolskoj, to su jugoistočni obalni park u Barceloni, Gradsko kazalište i gledalište u Torrevieji, Tehnološki centar u Logroñu te stambeno naselje Carabanchel u Madridu. Konačno, tu su i sjedište nakladničke kuće u Pajuu u Koreji te Robna kuća i kinodvorane „John Lewis“ u Leicesteru, Velikoj Britaniji. FOA-ini su projekti višestruko objavljivani i izlagani, a 2002. godine su predstavljali Britaniju na 8. bijenalu arhitekture u Veneciji. Tvrtka je nagrađivana mnogim nagradama, uključujući nagradu za arhitekturu „Enric Miralles”, tri međunarodne i jednu europsku nagradu RIBA-e, nagradu za arhitekturu „Kanagawa”, nagradu na bijenalu arhitekture u Veneciji 2004. godine, nagradu za arhitekta godine za trgovačka zdanja te nagradu za arhitekturu „Charles Jencks“.

Farshid Moussavi predaje arhitektonsku praksu na Sveučilištu u Harvardu. Ranije je predavala pri Arhitektonskoj udruzi u Londonu, Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, Institutu Berlage u Roterdamu, Institutu Hoger Achitectuur Sint-Lucas u Gentu te na Harvardu, UCLA-u, Princetonu i Columbiji. 2006. godine je objavila djelo „The Function of Ornament“ na temelju istraživačkoga i pedagoškoga rada na Harvardu, a 2009. i drugi svezak „The Function of Forms“.

Moussavi se obrazovala na poslijediplomskome studiju dizajna na Harvardu, na University Collegu u Londonu te na Sveučilištu u Dundeeju, a svojim je znanjem pridonijela radu savjetodavnih skupina za dizajn i arhitekturu pri ključnim institucijama, uključujući British Council, inicijativi gradonačelnika Londona „Dizajn za London“, londonskoj Razvojnoj agenciji, RIBA-inom odboru za zlatne i predsjedničke medalje te odboru za nagradu „Sterling“ za arhitekturu. Predsjedala je glavnim odborom za nagradu „Aga Khan“ za arhitekturu 2004. godine, a od tada je i članica Upravnoga odbora. Moussavi je članica Kraljevskoga društva umjetnosti i članica Upravnoga odbora galerije Whitechapel i Arhitektonske zaklade u Londonu.

Natrag